Czarny Bór
- gmina ludzi z pasją
data

XVI Dolnośląskie Święto Pieroga i Dożynki Gminne za nami
02.09.2019

Słoneczna pogoda, tłumy uczestników, kolorowe stoiska ze swojskim jadłem, tradycje dożynkowe oraz przepyszne pierogi wypełnione nadzieniem o wyszukanych smakach towarzyszyły obchodom XVI Dolnośląskiego Święta Pieroga i Dożynek Gminnych. Uroczystą Mszę Św. rozpoczął wielobarwny korowód, który ruszył z ulicy Słonecznej, by przejść dookoła płyty stadionu sportowego w Czarnym Borze. Uczestniczyli w nim parlamentarzyści, samorządowcy, władze gminy, Starości Dożynek, przedstawiciele sołectw, klubów sportowych oraz organizacji pozarządowych, w tym zespołów ludowych oraz klubów seniora, a także młodzież i dzieci oraz mieszkańcy gminy i przybyli goście. Uroczysta Eucharystia w intencji rolników za zebrane plony przy oprawie Kapeli Góralskiej Janicki została odprawiona przez proboszczów Parafii w Czarnym Borze i Witkowie – ks. Ryszarda Pitę i ks. Piotra Sałagę. Po Liturgii rozpoczął się obrzęd Misterium Chleba, podczas którego Starości Dożynek – Maria i Bolesław Kalisz wręczyli gospodarzowi dożynek – Adamowi Góreckiemu, wójtowi gminy bochen chleba upieczony z tegorocznych plonów. Gospodarz zapewniając, że będzie dzielił bochen sprawiedliwie rozdał go symbolicznie zgormadzonym uczestnikom uroczystości.

1 września był również okazją do upamiętnienia poległych podczas II Wojny Światowej z okazji 80. Rocznicy rozpoczęcia walk, co uczczono minutą ciszy, a wcześniej odśpiewano hymn narodowy.

Zgodnie z tradycjami dożynkowi rozpoczęła się rywalizacja na Najpiękniejszy brano pod uwagę kilka elementów składowych, w tym różnorodność użytych materiałów, walory estetyczne oraz sposób prezentacji.

 

Decyzją Komisji Konkursowej w składzie: Barbara Szeligowska (dziennikarka Radia Wrocław), Monika Bisek-Grąz (kulturoznawca, folklorystka) i Henryk Dumin (etnolog, badacz tradycji kulturowych Dolnego Śląska) Najpiękniejszym Wieńcem mogło się pochwalić Sołectwo Borówno, na drugim miejscu podium uplasowało się Sołectwo Czarny Bór, a ostatnie miejsce zajęło Sołectwo Jaczków. Wyróżnienia otrzymały Sołectwa Witków oraz Grzędy i Grzędy Górne.

 

Ogólne wrażenia wizualne, jakość wykonania, różnorodność użytych materiałów oraz nawiązanie do tradycji wsi i obchodów dożynkowych były brane pod uwagę w ocenie Stoisk Dożynkowych. Spośród 11 z nich Komisja Konkursowa w składzie: Danuta Węgłowska (architekt krajobrazu), Katarzyna Bernaś (p.o. dyrektora Biblioteka+ Centrum Kultury) oraz Agnieszka Domańska (doradca klienta RMF Maxxx) wyłoniła trójkę laureatów. W tej rywalizacji również triumfowało Sołectwo Borówno, na II pozycji znalazło się Sołectwo Jaczków, a na III Sołectwo Grzędy i Grzędy Górne.

 

Do Sołectw trafiły także Nagrody Specjalne za Najładniejsze Stoisko ufundowane przez LGD Kwiat Lnu z siedzibą w Lubawce.

 

Dolnośląskie Święto Pieroga nie mogłoby się odbyć bez konkurowania na Najsmaczniejsze Pierogi.

 

Werdyktem Komisji Konkursowej w składzie: Wojciech Murdzek – Poseł na Sejm RP, Ireneusz Zyska – Poseł na Sejm RP, Krzysztof Kwiatkowski – Starosta Wałbrzyski, Beata Mucha – kierownik OT KRUS Wałbrzych, Renata Wierzbicka – Prezes Polskiego Towarzystawa Opieki Paliatywnej/oddział w Wałbrzychu oraz ks. Piotr Sałaga - proboszcz Parafii w Witkowie.

W kategorii Kucharze Profesjonaliści podium wyglądało następująco:

I miejsce – Pierogowa Chata z Wałbrzycha za Pierogi Tutti-Frutti

II miejsce – Zakład Gastronomiczny Stołówka Elżbieta Makuch z Czarnego Boru za Pierogi Jesienne

III miejsce – Soczyste Pieczyste ze Starych Bogaczowic za Pierogi Japońskie

W kategorii Instytucje i Organizacje wyróżniono następujących laureatów:

I miejsce – Przedszkole w Czarnym Borze za Pierogi owocowe z mascarpone

II miejsce – UKN Melafir Czarny Bór za Pierogi na Wieży

III miejsce – Rada Rodziców przy Szkole Podstawnej w Czarnym Borze za Pierogi ruskie z bazylią

W kategorii Ekipy Amatorskie lista laureatów przedstawia się następująco:

I miejsce – Malwina Lutkiewicz za Pierożki serowo-malinowe

II miejsce – Barbara Wojtarowicz za Pierogi z mięsem

III miejsce – Danuta Pogwizd za Pierożki szpinakowe

Do laureatów we wszystkich konkursach powędrowały atrakcyjne nagrody rzeczowe i bony upominkowe ufundowane przez Gminę Czarny Bór oraz Fundację Agencji Rozwoju Przemysłu.

Nagrodę dodatkową, podobnie jak w latach poprzednich, dla zwycięzcy w kategorii Amatorzy w pierogowej rywalizacji ufundowała Dolnośląska Izba Rolnicza/oddział w Wałbrzychu.

Zwycięzcom gratulujemy i już dziś zapraszamy na kolejną edycję Dolnośląskiego Święta Pieroga i Dożynki Gminne za rok.

Patronat Medialny nad imprezą objęło Muzyczne Radio oraz Relacje Regionalne.

 

« powrót